کمر درد در کودکان ( کمتر از ۱۸ سال ) متفاوت از بزرگسالان است .
بر خلاف بالغین، کمر درد در کودکان شیوع بالایی ندارد. و به عبارتی بروز کمر درد در کودکان طبیعی نبوده و در صورت بروز ¸باید جدی گرفته شود.
در بچه ای که کمر درد دارد احتمال اینکه علت درد یک مشکل جدی و مشخص باشد بیشتر از بالغین است و اگر این کمر درد به همراه تب، کاهش وزن، درد شبانه، ضعف اندامها، مشکل در راه رفتن و خم شدن یا اختلال کنترل ادرار یا مدفوع باشد باید جدی تر بررسی شود. هر گونه تغییر رنگ پوست یا حضور مو در ناحیه وسط کمر می تواند هشدار مهمی برای اختلالات نخاعی تکاملی می باشد.
از علل شایع کمر درد کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- گرفتگی و کشیدگی عضلات: یکی از علل شایع کمردرد در همه سنین می باشد. معمولا بعد از ۱ تا ۲ هفته استراحت و درمان های دارویی ضد اسپاسم بهبود می یابند . هر کمر درد بیشتر از ۱ ماه را باید جدی تر تلقی کرد . وزن کیف مدارس نباید از ۱۰ درصد وزن کودک بیشتر باشد و ترجیحا باید از نوع کوله دو و بهتر انکه ۳ بندی باشد .وضعیت نشستن و درس خواندن کودکان نقش مهمی در بروز کمر درد دارد.
2– شکستگی استرسی مهره:
معمولا در ورزش های سنگین مثل ژیمناستیک، والیبال، فوتبال و شیرجه رخ می دهد. کمر درد مربوطه حاد است و به تدریج مزمن می شود و گاه به کل رفع می شود اغلب جوش نمی خورند. با تصاویر معمول رادیولوژی گاها تشخیص ضایعه سخت است و تصاویر هسته ای بعضا لازم می شود .
درمان فاز حاد اینها ( ماه ۳ >) کمر بند طبی و بعد از ان رعایت نوع ورزش و تقویت عضلانی است .
3– لغزندگی مهرهای :
بعضا در مراحل بعدی شکستگی استرسی مهره رخ می دهد. معمولا مهره اخر کمری خاجی دچار این سرخوردگی می شود . و سبب افزایش گودی کمر و کمر درد می شود گاها درد اینها فقط در اندام تحتانی و یا تغییر شکل راه رفتن می باشد. به همین دلیل به ان فتق دیسک کاذب هم می گویند.
۴- انحرافات ستون فقرات : بیمارانی که در حواشی بلوغ دچار گوژ پشتی یا بیماری شوئرمن می شوند اغلب با دردستون پشتی یا کمر مراجعه می کنند.خوشبختانه در صورت تشخیص به موقع این انحراف¸ با کمر بند طبی مخصوص قابل اصلاح است
کژ پشتی های رایج ( اسکولیوز ) معمولا سبب درد کمر نمی شوند . بهر حال در هر نوجوان کمر دردی باید به فکر انحرافات گوژ یا گژ پشتی بود .
۵:عفونت ها : میکروب های ازاد در خون ناشی از عفونت های دور دست در افراد با کاهش سطح ایمنی و رژیم غذایی بد ¸سبب عفونت دیسک و کمر درد و ممانعت از خم شدن بیمار می شود . این مشکل معمولا در سنین زیر ۶ سال رخ می دهد.
۶: تومور ها:از نوع خوش خیم ان مثل استوئید استئوما و کیست های استخونی تا نوع بدخیم ان مثل لوسمی و.. را می توان نام برد
جمع بندی :کمر درد در سنین کودکی و اطراف بلوغ را جدا پیگیری کنیم زیرا علت های ان اغلب مشخص و مهم است .